Als je een beetje handig bent kun je de vloer van je zolder aan de bovenkant zelf isoleren. In dit stappenplan leggen we uit hoe je dit doet met behulp van glaswol of steenwol.
Moet ik mijn zoldervloer isoleren?
Je zoldervloer isoleren is handig als je:
- Je zolder niet gebruikt als woon-, werk- of slaapruimte en je hem af kunt sluiten met deur of luik.
- Je zolder niet gebruikt als woon-, werk- of slaapruimte en je een deur of luik kunt maken om de zolder
af te sluiten.
Je kunt beter kiezen voor je dak isoleren als je:
- Je zolder niet kunt afsluiten.
- Je zolder in de toekomst als woon-, werk- of slaapruimte gaat gebruiken.
Belangrijk: bescherm jezelf bij het isoleren
Als je gaat isoleren met materiaal dat uit vezels bestaat, zoals glas- of steenwol, zorg er dan voor dat je jezelf goed beschermt. Gebruik handschoenen en draag een wegwerpoverall met lange mouwen, een veiligheidsbril en een stofkapje (type P2, zie verpakking). Zorg ook voor goede ventilatie. De vezels veroorzaken namelijk jeuk aan de huid en irritatie aan de luchtwegen. Spoel je huid na het werk af met lauw water zonder zeep. Gooi de wegwerpoverall na iedere werkdag weg bij het restafval.
Benodigde materialen
- Rollen met glaswol of steenwol. Of rollen met een dampremmende warmtereflecterende laag (spijkerflensdekens met aluminiumlaminaat afwerking) met een isolatiewaarde van van bij voorkeur Rd 3,8 of hoger (zie kader).
- Mes voor het snijden van glas- en steenwol.
- Dampremmende folie (niet nodig voor spijkerflensdekens met een aluminiumlaminaat afwerking).
- Folietape of foliekleefband om de folienaden af te plakken en de folieranden vast te zetten.
- Tochtband, tochtstrips/tochtborstel voor toegangsluik of deur naar zolder.
- Koevoet om de vloerplanken los te trekken.
- Schroeven of spijkers.
- Schroefboormachine met schroefbitjes voor de schroeven of een hamer voor de spijkers.
- Optioneel: OSB of underlayment platen (met FSC of PEFC keurmerk) voor de vloer met messing en groef.
TIP!
Meet het aantal vierkante meters, koop ruim voldoende materiaal in en bewaar de aankoopbon. Overgebleven materiaal kan je in de originele, onbeschadigde verpakking binnen de op de bon vermelde termijn terugbrengen. Bewaar restmateriaal voor volgende isolatieklussen.
Isolatiewaarde
Op de verpakking staat hoe goed het materiaal isoleert. Dat is natuurlijk belangrijk. De isolatiewaarde van het materiaal wordt weergegeven met een Rd-waarde. Hoe hoger de waarde, hoe beter de isolatie. Kies voor dakisolatie een Rd-waarde van bij voorkeur 3,8 of hoger (voor subsidie is minimaal 3,5 vereist).
Je kunt ook een Rc-waarde tegenkomen in informatie over isolatie. De Rc-waarde is de isolatiewaarde van de gehele constructie (dak + isolatiemateriaal + afwerking). De pannen en houten dakconstructie isoleren zelf ook een beetje.
Stappenplan
1. Vloerplanken verwijderen
Verwijder de vloerplanken door ze los te trekken met een koevoet, zodat de vloerbalken vrij komen te liggen.
2. Folie aanbrengen
Leg over de vloerbalken een dampremmende folie. Breng de foliebanen aan met minimaal 10 cm overlap
en gebruik folietape of foliekleefband om de naden van foliebanen aan elkaar te plakken en de folie aan
de randen vast te zetten.
LET OP!
Bij spijkerflensdekens met aluminiumlaminaat heb je geen folie nodig.
3. Isolatiemateriaal op maat snijden
Meet de afstand tussen de vloerbalken en snij het isolatiemateriaal op maat.
4. Isolatiemateriaal vastzetten
Het isolatiemateriaal komt bovenop de dampremmende folie. Duw het isolatiemateriaal tussen de vloerbalken. Vul naden tussen de isolatie en plafondbalken op met reststukjes.
LET OP!
Gebruik je spijkerflensdekens? Leg deze dan neer met de laag aluminiumlaminaat aan de onderkant.
5. Vloerplanken terugplaatsen
Plaats daarna de vloerplanken weer terug. Zijn de vloerplanken te beschadigd? Vervang deze dan door OSB-platen of underlayment platen en schroef of spijker deze vast op de balken.
6. Zolderluik of -deuropening isoleren
Het isolatiemateriaal kun je vastzetten op het zolderluik met schroeven of wat montagekit. Breng tochtband of tochtstrips aan langs de rand van het luik of de sponning. Heb je een deur naar de zolder? Zorg dan met tochtband of tochtstrips en een tochtborstel onder de deur dat er geen koude tocht van zolder langs de deur kan. Of dat er warme lucht kan ontsnappen naar de zolder. Zie ook de kluswijzer Naden en kieren dichten.
Bouwafval: waar laat je wat?
- Heb je materiaal over in een onaangebroken verpakking? Dan kun je dit terugbrengen naar de bouwmarkt binnen de termijn die op de kassabon staat.
- Komt er bouwmateriaal bij de sloop vrij dat nog bruikbaar is? Gebruik het bij een volgende klus. Of bied het aan iemand anders aan via Marktplaats of een ander kanaal.
- Lever EPS ‘piepschuim’ gescheiden in bij de milieustraat van je gemeente voor recycling. Voor grote hoeveelheden bestel je een container of bigbag die aan huis wordt opgehaald. Volg hiervoor de instructie van het bedrijf.
- Glaswol, steenwol, vlas of thermoskussens kunnen bij het restafval. Voor grote hoeveelheden bestel je een container of bigbag die aan huis wordt opgehaald. Volg hiervoor de instructie van het bedrijf.
Deze informatie is tot stand gekomen in samenwerking met Milieu Centraal. De informatie in deze kluswijzer is gebaseerd op algemeen geaccepteerde gegevens op het moment van samenstelling. De kluswijzer is met de grootste zorg samengesteld. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
Versie 2023-2