Benodigde materialen
- Isolatiemateriaal: hardschuimplaten van EPS (piepschuim), PIR of resolschuim of biobased vezelmaterialen zoals vlaswol. Piepschuim isoleert minder goed dan PIR- of resolschuimplaten, dus hier heb je meer dikte van nodig.
- Aluminiumtape.
- Acrylaatkit.
- Vurenhouten latten van 50 mm breed (met FSC- of PEFC-keurmerk) voor lattenraamwerk. Zorg dat de latten minstens even dik zijn als de dikte van het isolatiemateriaal. Is je buitenmuur vochtig? Dan is het aan te bevelen om de kant van het hout die contact maakt met de buitenmuur en de kopse kanten in de menie te zetten. Hierdoor zorg je dat het hout zo min mogelijk vocht opneemt. Of gebruik geïmpregneerd vurenhouten latten met KOMO-certificaat.
- Of kies voor metal stud (verzinkt stalen profielen) als alternatief voor vurenhouten latten. Afkorten gaat het beste met een metal stud profielenschaar.
- Gipsplaat- en houtschroeven en slagpluggen voor bevestiging van houten latten op de muur.
- Gipsplaten, gipsvezelplaten of houten OSB-platen (met FSC of PEFC keurmerk).
- Handzaag voor hardschuim isolatieplaten (houtzaag met fijn vertanding).
- Schroefboormachine, steenboren, houtboren, schroefbits, hamer, meetlint en waterpas.
- Indien nodig: dampremmende folie (alleen nodig bij muren in badkamers).
- Indien nodig: tape voor dampremmende folie.
- Optioneel voor badkamers: groene gipsplaten en kimband met afdichtingspasta om de naad tussen vloer en muur waterdicht te maken.
TIP!
Meet het aantal vierkante meters op, koop ruim voldoende materiaal in en bewaar de aankoopbon. Overgebleven materiaal kan je in de originele, onbeschadigde verpakking binnen de op de bon vermelde termijn terugbrengen. Bewaar restmateriaal voor volgende isolatieklussen.
Isolatiewaarde
Op de verpakking staat hoe goed het materiaal isoleert. Dat is natuurlijk belangrijk. De isolatiewaarde van het materiaal wordt weergegeven met een Rd-waarde. Hoe hoger de waarde, hoe beter de isolatie. Gebruik je materiaal met een Rd-waarde van 3,5 dan heb je een goed isolerende voorzetwand. Vanaf Rd 3,5 kom je in aanmerking voor de landelijke subsidie. Lukt het in jouw huis niet om een Rd van 3,5 te halen? Dan is een dunnere laag altijd beter dan niets! Met een Rd-waarde van 2 heb je bijvoorbeeld redelijke isolatie.
Je kunt ook een Rc-waarde tegenkomen in informatie over isolatie. De Rc-waarde is de isolatiewaarde van de gehele constructie (muur + isolatiemateriaal + afwerking). De stenen muur isoleert namelijk ook een beetje. Daarom is de Rc-waarde wat hoger dan de Rd-waarde van het isolatiemateriaal.
Stappenplan
1. Check eventuele vochtproblemen
Check of er sprake is van optrekkend of doorslaand vocht bij de muren (zie ‘Voorkom vochtproblemen’ in de kluswijzer Wandisolatie). Als dit niet het geval is kun je doorgaan met de volgende stappen.
2. Bevestig lattenraamwerk of metalen profiel
Bevestig de houten latten of metalen profielen met schroeven verticaal op de muur. Controleer vooraf met een waterpas of de muur verticaal en horizontaal uitgelijnd is. Zo niet, zorg dan dat de latten of profielen wel waterpas worden bevestigd en in lijn staan. Zorg dat de afstand tussen de latten/ profielen even groot is als de breedte van de gipsplaten of afwerkplaten. Meestal is dit 60 cm, dus de hart-op-hart afstand van de latten/profielen is dan ook 60 cm. De eerste lat plaats je direct tegen de kant, de tweede lat komt met het hart 60 cm van de kant. Metalen profielen worden verticaal loodrecht voor de muur geplaatst in een profiel. Dit profiel schroef je eerst vast op de vloer. En dan aan de muur en aan de profielen op de vloer en het plafond.
Gebruik je een lattenraamwerk en is de muur niet waterpas? Schroef dan een lat van 18 x 100 mm boven en onderaan de wand langs het plafond en de plint. Lijn deze uit met schietlood zodat de lat langs de plint en het plafond loodrecht boven elkaar liggen. Schroef daartussen de latten van 50 mm vast zoals hierboven staat omschreven. Zet de latten daarna met slagpluggen vast in de muur (voorboren in lat en muur, gebruik 3 slagpluggen per balk).
3. Isolatiemateriaal zagen
Zaag het isolatiemateriaal op maat.
4. Isolatiemateriaal vastzetten
Klem het isolatiemateriaal tussen de latten of profielen.
5. Naden dichten
Bij PIR, EPS of XPS hardschuim isolatieplaten hoef je geen dampremmende folie aan te brengen. Wel moet je alle naden aftapen met aluminium tape. Vul naden van meer dan 2 tot 6 mm eerst met acrylaatkit. Bij resolschuimplaten moet je wel een dampremmende folie aanbrengen omdat ze gevoelig zijn voor vocht. Breng over de resolschuimplaten en de latten/profielen een dampremmende folie aan. Zet het folie eerst aan de bovenkant vast met tape, daarna aan de zijkanten en onderkant. De foliebanen moeten elkaar ruim 10 cm overlappen. Plak de naden af met tape. Plak ook de naden tussen vloer, zijmuren en plafond af.
6. Wand afwerken
Zaag de gipsplaten, houten OSB-platen of kant-en-klare wandplaten op maat. Schroef ze op de latten of stalen profielen en werk ze daarna af. Om een stevigere wand te krijgen, kun je eerst een laag OSB-platen monteren en daaroverheen gipsplaten. In een badkamer kun je het beste groene gipsplaten gebruiken. Ook XPS-platen met glasvlies- en cementafwerking zijn heel geschikt. Maak de naad tussen de vloer en muur waterdicht met kimband in combinatie met afdichtingspasta. Deze kun je daarna verder afwerken.
- Zitten er stopcontacten op de binnenkant van de buitenmuren? Dan moet je die naar voren plaatsen op de nieuwe wand. Raadpleeg voor het verplaatsen en aanleggen van stopcontacten de kluswijzer Elektra van jouw bouwmarkt. Let erop dat je de kabeldoorvoeren door het folie rondom luchtdicht afdicht met tape.
- Maak bij raamkozijnen en deuren een aftimmering met hout of gipsplaat. Hoe je dit het beste uitvoert, is sterk afhankelijk van jouw situatie. Maak eventueel een paar foto’s en vraag in de bouwmarkt om advies.
- Komt er een radiator aan de muur te hangen? Dan moet je de voorzetwand ter plaatse verstevigen. Bevestig op de muur op de plaats van de bevestigingspunten verticale balkjes. Deze moeten even dik zijn als de lattenramen. De voorzetwand komt tegen de balkjes en lattenramen aan. De bevestiging van de radiator schroef je vervolgens door de voorzetwand vast in het balkje.
figuur 1
Komt er een radiator aan de muur? Plaats dan verticale balkjes op de muur op de plaats van de bevestigingspunten van de radiator.
Deze informatie is tot stand gekomen in samenwerking met Milieu Centraal. De informatie in deze kluswijzer is gebaseerd op algemeen geaccepteerde gegevens op het moment van samenstelling. De kluswijzer is met de grootste zorg samengesteld. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend.