Home>Over DHZDHD

Over DHZDHD

Doe het zelf. Doe het duurzaam! is een publiek-privaat initiatief dat in 2019 is ontstaan. Ons doel: klussende consumenten (doe-het-zelvers) informatie en praktische mogelijkheden bieden om duurzaam te klussen in en om huis. Om zo direct energie en water te kunnen besparen en op den duur klimaatbestendig en zelfs CO2-neutraal te kunnen wonen.

Onze uitgangspunten

 • Geen spijt maatregelen
  We adviseren consumenten uitsluitend maatregelen te nemen die toekomstbestendig zijn en niet leiden tot spijt.
 • Eenvoudig maken om stappen te zetten
  Door het aanbieden van heldere klusinformatie en advies willen we duurzaam klussen laagdrempelig maken voor iedereen.
 • Uniforme en gevalideerde informatie
  Consumenten moeten kunnen vertrouwen op de juistheid van de informatie en adviezen die we aanbieden. Onze kluswijzers zijn in samenwerking met Milieu Centraal ontwikkeld en voldoen aan de wettelijke (subsidie) eisen. Al onze partners maken in hun communicatie richting consumenten gebruik van deze gevalideerde klusinformatie.
 • Aanbod producten en diensten
  Het aanbod van producten en diensten in de bij DHZDHD aangesloten bouwmarkten sluit aan bij duurzaam klussen.

Lobby

In Nederland moeten in korte tijd grote hoeveelheden bestaande woningen worden verduurzaamd om de klimaatdoelstellingen te behalen. Hiervoor is onvoldoende capaciteit aanwezig bij professionele bedrijven. Wij zijn ervan overtuigd dat doe-het-zelvers en de doe-het-zelfbranche een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan de klimaatdoelstellingen. Daarom voeren wij een actieve lobby bij overheden en politiek om de potentie van doe-het-zelf onder de aandacht te brengen.

Behaalde resultaten: beschikbaarheid van subsidiegelden voor doe-het-zelfmaatregelen. Zoals de subsidie kleine maatregelen (RRE en RREW), de subsidie Energiearmoede en de doe-het-zelf isolatiesubsidie die sinds maart 2024 via gemeenten beschikbaar is.

Onze partners

Doe het zelf. Doe het duurzaam!

Initiatief van Milieu Centraal, Klimaatverbond, Ver. van Winkelketens in de Doe Het Zelf branche (Bauhaus, GAMMA, Hornbach, Hubo, Karwei, Praxis) en Communication Concert. Doel: consumenten stimuleren en faciliteren om zelf hun huis te verduurzamen.

Milieu Centraal

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal geeft praktische tips om je huis te verduurzamen, laat zien hoe je iets kunt aanpakken en vertelt wat het oplevert voor jezelf en het klimaat.

Klimaatverbond

Een maatschappelijke organisatie (bestaande uit gemeenten, provincies en waterschappen) die op lokaal, regionaal en (inter)nationaal niveau werkt aan actief en impactvol klimaatbeleid.

VWDHZ

De Vereniging van Winkelketens in de Doe Het Zelf is de belangenbehartiger en spreekbuis van de bouwmarkten en doe-het-zelfwinkel in Nederland. Aangesloten leden zijn Bauhaus, GAMMA, Hornbach, Hubo, Karwei en Praxis.

Communication Concert

Communication Concert ontwikkelt strategische communicatieoplossingen voor bedrijven, instellingen en overheden om een wezenlijke bijdrage te leveren aan maatschappelijke thema’s, zoals verduurzaming en circulariteit.

Bauhaus

BAUHAUS is de specialist voor huis, tuin & werkplaats. Met een ruim assortiment onder één dak biedt BAUHAUS voor elk wat wils.

Gamma

GAMMA wil dat iedereen echt zin krijgt om aan te pakken. Met eigen handen of met een beetje hulp. Met ruim 166 doe-het-zelfwinkels in Nederland is er altijd wel een GAMMA bij jou in de buurt.

Hubo

Of je de klus zelf doet, samen doet, of door Hubo laat doen: de vakmensen van Hubo staan altijd voor je klaar. Inmiddels in zo’n 185 winkels door heel het land.

Hornbach

In vestigingen van mega-formaat heeft HORNBACH meer dan 120.000 verschillende kwaliteitsproducten continu op voorraad. Voor ieder project, zodat je snel aan de slag kunt.

Karwei

Karwei is de bouwmarkt met smaak voor klussen en inrichten. Volgt woontrends op de voet en maken deze bereikbaar en betaalbaar voor iedereen.

Praxis

Of je nou iets repareert of iets nieuws creëert, Praxis is er met 192 doe-het-zelf winkels en een uitgebreid assortiment voor de makers. Van beginnende tot ervaren klussers.

De Hypotheekshop

De aankoop of verbouwing van een woning is een goed moment om na te denken over verduurzaming. Wil je meer weten over het (mee)financieren van energiebesparende maatregelen? De Hypotheekshop helpt je graag.

Klimaatstichting HIER

Iedereen slim met energie. Of je nu een groot of klein budget hebt, je kan altijd aan de slag met het verlagen van je energierekening. HIER helpt je.

Stimuleringsfonds Volkshuisvesting

SVn verstrekt samen met gemeenten en provincies gunstige leningen voor het financieren van duurzaamheidsaanpassingen aan je woning.

MWA

De bijzondere eigenschappen van minerale isolatie (glaswol en rotswol) maken dit materiaal uitermate geschikt voor duurzame thermische en akoestische isolatie én voor brandwering.