Door klimaatverandering krijgen we niet alleen te maken met meer en extreme regenval. Maar ook met langere periodes van droogte. Maak je woning daarom klimaatbestendiger door regenwater op te vangen in je tuin of op je balkon. Of met een groene geveltuin.
Jaarlijks valt er op iedere vierkante meter dak, terras of tuin zo’n 850 liter regenwater. Is het dak of terras aangesloten op het riool? Dan stroomt het regenwater daarnaar toe en gaat schoon water verloren. Water dat je ook goed kunt gebruiken voor het bewateren van groen in je tuin. In het riool vermengt regenwater zich vaak met afvalwater, waarna het onnodig moet worden gezuiverd. Bij meer en extreme regenval kan het riool steeds vaker de grote hoeveelheden water niet aan. Met als gevolg dat straten blank kunnen komen te staan.
Watervriendelijke tuin
Met een watervriendelijke tuin (of balkon) vang je een groot deel van het regenwater op. Bijvoorbeeld in de grond, in een wateropslag of in een vijver. Voordelen hiervan zijn:
- Je ontziet de riolering bij hoosbuien.
- Je voorkomt onnodige zuivering van regenwater.
- Je bespaart in een latere droge periode op het gebruik van drinkwater voor de bewatering van je planten. Juist in warme periodes en in stedelijke gebieden zorgt groen in de tuin voor verkoeling.
Door slim om te gaan met de opvang van regenwater kun je genieten van al het goede dat groen in de tuin biedt.
Stappenplannen
Met de volgende vier maatregelen kun je je tuin water- en klimaatvriendelijker maken. Kies voor de maatregel en het stappenplan passend bij jouw situatie en voorkeur. Je kunt de maatregelen los van elkaar uitvoeren of combineren.
Regenton installeren
Makkelijk
Gemiddeld
Moeilijk
Regenpijp afkoppelen
Makkelijk
Gemiddeld
Moeilijk
Infiltratiekratten installeren
Makkelijk
Gemiddeld
Moeilijk
Betegeld terras vervangen door groen of waterdoorlatende verharding/bestrating
Makkelijk
Gemiddeld
Moeilijk
In een groot aantal provincies en gemeenten zijn er subsidies beschikbaar voor één of meer van deze maatregelen. Check de beschikbaarheid in jouw woonplaats op verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer. Of vraag het na bij je gemeente.
Deze informatie is tot stand gekomen in samenwerking met Milieu Centraal. De informatie in deze kluswijzer is gebaseerd op algemeen geaccepteerde gegevens op het moment van samenstelling. De kluswijzer is met de grootste zorg samengesteld. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
Versie: 2020-1